Aansprakelijkheid sport en spel

Uit onderzoek blijkt dat 61% van de Nederlanders minstens één keer per week sport. Omdat we veel sporten komen ongelukken tijdens het sporten vaak voor. Denk aan een ongeluk tijdens het voetballen, het tennissen, het racefietsen of de gymles. Wanneer een ongeluk wordt veroorzaakt door het toedoen van een ander, dan is die ander mogelijk aansprakelijk voor de letselschade die door het ongeluk ontstaat.

Bij sport- en spelsituaties geldt een verhoogde drempel voor aansprakelijkheid. Dit betekent dat een medespeler minder snel aansprakelijk is voor het ontstaan van letselschade dan iemand die onder ‘normale omstandigheden’ letselschade toebrengt aan een ander. Dit geldt vooral voor contactsporten. Bij contactsporten als voetbal, hockey, waterpolo en boksen zijn gedragingen als het maken van een sliding of het maken van schoppende of slaande beweging onderdeel van de sport. Deelnemers kunnen daardoor sneller letselschade oplopen. Dit is het risico van het deelnemen aan de sport.

Dit neemt niet weg dat een medespeler aansprakelijk kan zijn voor letsel ontstaan tijdens een sport- of spelsituatie. Een medespeler is aansprakelijk wanneer zijn gedrag buiten iedere orde was en u dit gedrag niet had kunnen verwachten, ook niet binnen de kaders van de sport of het spel. Denk aan ernstige en onnodige overtreding van de spelregels, zoals het tijdens het voetballen tackelen van een medespeler, terwijl er geen bal in de buurt is. Dat kan tot aansprakelijkheid leiden.

Maar ook het ontbreken van instructies, het houden van onvoldoende toezicht of het nemen van onvoldoende veiligheidsmaatregelen bij bijvoorbeeld een gymles of een introductie-les klimmen of snowboarden, kunnen aansprakelijkheid van de docent, de school of de organisatie opleveren.

De advocaten van AV&L Advocatuur in Arnhem kunnen u helpen bij letselschade ontstaan tijdens een sport- of spelsituatie. Samen met u beoordelen onze advocaten of een derde aansprakelijk is voor het ontstaan van uw letsel en of u recht hebt op een schadevergoeding.

Waar vindt u ons?

Neem contact met ons op

Vul hier uw naam in
Vul hier een geldig e-mailadres in
Vul hier een bereikbaar telefoonnummer in
Vul hier uw bericht of uw vraag in